Vad är frisksport?

Ordet frisksport uppdagades 1924 i en tidning. Det var menat att ordet skulle behandla en typ av hälsosamt levande. Med hälsosamt levande menar de på att man sportar och lever så hälsosamt som möjligt. Vanligast är att man går på gym om man talar om frisksport. Det kan dock även vara andra saker som stavgång, dans och jogging.

Frisksporten är utövad av många. Ett hälsosamt liv erbjuder ett längre och roligare liv. Därför kan man se varierande åldrar på gymmet eller joggande på småvägarna. Det är aldrig för sent eller förtidigt att börja med frisksport. Anledningen till namnet frisksport är att du sportar för att hålla dig frisk och kry. Det finns flera olika organisationer som erbjuder frisksport. Gym, dans, aerobicspass, spinning och annan träning går att finna på dessa ställen. För en medlemssumma kan du få tillgång till allt du behöver.

Några aktiviteter som tillhör frisksport är:
Spinning
Aerobics
Dans
Jogging
Tyngdlyftning
Box
BodyStep
Intervallträning
Löparband/Crosstrainer

Det finns mycket att välja på om man skulle vilja testa på frisksport. Vanligtvis inriktar man sig inte på en aktivitet utan går runt mellan de olika sakerna. Man ska ha en bra blandning av konditions och styrketräning för bästa resultat. Till exempel så kan man ha ett program med tyngdlyftning, aerobics och spinning. Hur man väljer att fylla sitt program är helt upp till en själv. Personal på gymmet eller i frisksports-organisationen kan hjälpa till med förslag om man inte är säker på hur man ska lägga upp sin träning. De brukar rekommendera att man ska träna tre gånger i veckan. Längden på träningspassen varierar beroende på vilken aktivitet som utövas. Om man ska jogga är distansen viktigare än tiden. Om man däremot gör tyngdlyftning kan antalet kilon och hur länge vara mer relevant. Särskilt i intervallträning är tiden viktig.
Vill man hålla sig i form och leva ett friskt liv är frisksporten vägen dit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *