Träning efter en graviditet

Som kvinna är en graviditet bland det störta och mest påfrestande som vår kropp kan utsättas för. Kroppen förändras på flera olika sätt av detta och en del vill omedelbart efter förlossningen komma tillbaka till den kropp som man hade innan. Att göra detta hel och hållet är inte så enkelt, utan det handlar snarare om att uppskatta och stärka den nya kropp som man har fått.

Magmuskler och diastas
Den kroppsdel som förändras mest är ganska så självklart magen. I och med att livmodern växer blir de raka magmusklerna utsträckta och kommer så småningom att sära på sig för att göra plats för ditt barn. Efter förlossningen och i takt med att livmodern krymper tillbaka, kommer även musklerna att göra detsamma. Dock kan det hända att mot kvarstår ett mellanrum mellan musklerna. Detta är en så kallad diastas och någonting som man kan hjälpa kroppen att få bort.

Genom att inte börja träna magens muskler alltför hårt om med för belastande övningar kan man i ett lugnt tempo få kontakt med musklerna och öka på intensiteten tills man slutligen är uppe på en nivå utav träning där du känner att kroppen får jobba för att orka. En bra början är att ligga på rygg och spänna magen samt göra knipövningar där du även får kontakt med de inre magmusklerna.

Glöm inte att knipa
Just knipövningar är någonting som en del har svårt att få in på ett naturligt vis i sin vardag, men ett fenomen som är otroligt viktigt för bäckenets återhämtning. Försök få in träningen på ett naturligt sätt i din vardag. Till exempel kan du knipa medans du ammar, borstar tänderna eller någon annan vardaglig aktivitet som ständigt återkommer.

Stressa inte
En del gör missen att gå på denna typ utav träning alltför fort och att göra detta kan medföra att kroppen snarare tar skada än att den läker. Låt träningen ta sin tid och stressa inte över att du inte ser resultat direkt. Glöm inte heller bort att lyssna på din kropps signaler. Om en övning känns obehaglig eller gör ont, så undvik denna och välj en annan.

Ta hjälp utifrån
Det finns idag en mängd bra redskap när det kommer till träning efter en förlossning. Till exempel har många gym-kedjor speciell mamma-bebis träning i grupp, samt att man kan ta hjälp utav en sjukgymnast för att få mer information.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *