Drick före, under och efter träningspasset

För att du ska orka med ett helt träningspass är det viktig att fylla på kroppens depåer med vätska. Men det är inte bara under själva passet som din kropp behöver detta, utan även innan och efter. Styrkeprogrammet.se har gjort en mycket bra guide kring hur du ska tänka på denna punkt och vi har här nedan gjort en kort sammanfattning av deras råd.

Innan träning
redan innna du börjar din träning är det viktigt att dricka ordentligt. En uttorkad kropp presterar betydligt sämre under ett pass och du bör därför hålla koll på ditt intag redan ett par timmar innan du tränar. Under den här perioden bör du få i dig va 0,5 l vatten för att kroppens celler ska hinna ta upp vätskan innan passet. Strax innan du påbörjar ditt pass bör du inta ytterligare ett par deciliter, vilket då kan vara i form av sportdryck om du ska träna väldigt intensivt.

Under träningen
Vilken mängd du bör dricka under ett träningspass skiljer sig från person till person, men man bör få i sig vätska regelbundet. Att lyfta vattenflaskan var 10-20:e minut är ett mycket bra riktmärke. Förutom att vätskan kyler ner dig för stunden så minskar den dina svettninga och risk för kramp. Dessutom gör detta att du orkar hålla ett högre tempo under en längre tid.

Efter träning
Trots att du har slutat träna så fortsätter din kropp att förbruka mer vatten än vanligt precis efter ett pass. Man brukar regelmässigt säga att man efter träning ska få i sig hälften av den vätska som man förlorade under träningspasset. Då detta kan vara lite knepigt, men möjligt, att räkna ut kan man tänka att man ska få i sig ytterligare hälften av den mängd vätska som du fick i dig under själva passet. Vätskan som du intar efter träningen kan om du vill vara i form av sportdryck, så denna hjälper till med återhämtningen på flera olika sätt.

Källa. Styrkeprogrammet.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *